Kedves Liesi!

Szerdán délelőtt indultunk és tegnap este érkeztünk Lévára. Nekem hál Istennek semmi bajom nincs. A város nagyon szép, ahogy eddig láttam. Még Ipolyságról küldtem két alkalommal díszpecsétes zászlókat bélyegekért, ha megkaptad tedd el és írd meg.

Itt semmi újságot nem tudok. Majd este vagy holnap küldök levelet, ha megy a posta. Apuskáékat, Mamát és mindekit csókolok s remélem mindenki jól van. Ha tudsz róla, írd meg mi van a bevonulással. Ide állítólag már jöttek újoncok. Tegnap azt hallottam, hogy legkésőbb 28-ig le fogok szerelni.

A bevonulásunk szép volt (Lévára). Cigarettát, italt osztogatott a nép. A csehek előttünk mentek ki látótávolságban. 

Minél előbb írj részletesen. Most úgy rohannak az események, hogy úgy tűnik fel, mintha hetek óta nem láttalak volna, pedig öt napja csak, hogy Ipolyságon voltál. Hát remélem, hogy nemsokára ha csak szabadságra is de hazamehetek.

Ezzel a reménnyel be is fejezi levelét szerető férjed, Bandi  

  • Csapat: Léva 22-ik gye.árk.szd.
  • Ipolyság, ma Sahy a jelenlegi határátkelő, Léva, mai nevén Levice ~40 km-re esik onnan.
  • Az első bécsi döntés (1938. november 2-án született, melyben Magyarország ~12.000 km2 területet kapott vissza a trianoni döntés során elvett területekből, Kárpátalja délnyugati és Szlovákia déli sávját. Ezen a területen van Léva is.
  • Léva felszabadulása: erről az eseményről, az 1938. november 10-i bevonulásról mozgókép is fennmaradt, ezt az alábbi linken lehet elérni: Léva felszabadulása (Magyar Világhiradó 768.)

horthy-laktanya-ipolysag-2.jpg

 

Szerző: solesz  2013.03.21. 12:58 Szólj hozzá!

Címkék: munkaszolgálat 1938 első bécsi döntés Léva

A bejegyzés trackback címe:

https://munkaszolgalat.blog.hu/api/trackback/id/tr995159450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása